Το χωριό μας

Το χωριό μας Μαργαρίτες είναι χτισμένο στους πρόποδες του Ψηλορείτη και απέχει 27 χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου.

Έχει μια πολύχρονη ιστορία σε πολιτιστικό και φυσικό πλούτο-, σε κάθε γειτονιά του χωριού ο επισκέπτης θα δει έργα τέχνης με πηλό- θυμίζοντάς του το δεσμό των Μαργαριτών με την παράδοση της Αγγειοπλαστικής.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την πανέμορφη Ιερά Μονή Σωτήρος Χριστού και Αγίου Γεδεών, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, καθώς επίσης και πολλές παλιές εκκλησίες με θαυμάσια αρχιτεκτονική.

Για τους επισκέπτες που αγαπούν τη φύση, υπάρχει ένα καταπράσινο φαράγγι με την ονομασία Λαγκός, δίπλα στο ποτάμι, γεμάτο από πολλά είδη δέντρων και φυτών.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία του χωριού. Η πρώτη, όπως αναφέρουν Βενετσιάνικα και Τουρκικά έγγραφα, προήλθε από τη λέξη Μαγαρικά, που σημαίνει μαγειρικά σκεύη. Η δεύτερη, από το όνομα μιας Βασίλισσας της Αρχαίας Ελεύθερνας Μαργαρίτας, η οποία, ενθουσιασμένη από την περιοχή, έδωσε τα κοσμήματά της για να χτιστεί το χωριό και να πάρει το όνομά της.

Οι Μαργαρίτες συγκαταλέγονται ανάμεσα στα ομορφότερα χωριά της Κρήτης, για αυτό κάθε χρόνο πολύς κόσμος τις επισκέπτεται, φεύγοντας με τις καλύτερες αναμνήσεις.